As vrea sa stiu cum se prepara tofu (branza de soia). Am gasit reteta de preparare a laptelui de soia ![]() |
||
aime Postat pe 22 August 2009 12:12 |
||
---|---|---|
Fabricarea tofu Pentru a fabrica tofu, va trebui s� ad�uga�i laptelui de soia un coagulant ( sare sau un ingredient acid ) care �l va face s� se �nchege . Nigari, convine perfect , �i este utilizat cel mai des. �i al�i coagulan�i sunt posibili : clorur� de magneziu (extract din nigari), clorur� de calciu, sulfat de calciu (circa 8 linguri�e), sulfat de magneziu (sare de epsomit�), o�et (din cidru, de ex.) (circa 12 linguri�e), suc de l�m�ie (galben� sau verde) (circa 12 linguri�e). Tofu nu con�ine gluten Ingrediente : 1 litru de lapte de soia fabricat �n cas� sau cump�rat din comer� coagulant : nigari * de preferin�� . Mod de preparare : 1. Ad�uga�i 2 linguri�e de nigari diluat �n pu�in� ap� la laptele de soia care fierbe . Amesteca�i cu un tel. 2. Preparatul se va �nchega , o mic� cantitate de lapte g�lbui se va separa de particulele mai groase �i albe : cheagul ! 3. L�sa�i preparatul �n repaos 15 la 20 minute pentru a se forma cheagul. Dac� preparatul coaguleaz� r�u, mai ad�uga�i o linguri�� de nigari diluat� cu pu�in� ap�. 4. Pescui�i cheagul cu o spumier� �i-l depune�i �ntr-o form� de tofu ( o cutie cu pere�ii perfora�i, de form�, �n general, rectangular�, acoperit� cu un capac care are rolul de pres� ). Acest gen de tav� sau form� , pentru tofu este adeseori comercializat� �n magazinele bio , dar o pute�i fabrica �i dvs. din lemn. 5. �n lipsa unei cutii pentru tofu, pune�i cheagul �ntr-o strecur�toare acoperit� cu muselin�. Trebuie s� mai concepe�i �i alte sisteme : o tav� pentru friptur� ( pentru o cantitate mai mic� de tofu ) sau o sit� de la vasul sub presiune acoperit� cu o farfurie,o strecur�toare de br�nz�, etc. .. �i greut��i pentru compactare de deasupra. 6. L�sa�i l�pti�orul s� se scurg�. Este normal s� v� alege�i cu mai mult l�pti�or dec�t tofu ! 7. Cheagul este astfel presat ( minim 20 de minute ) direct �n form� gra�ie capacului � pres� sau pun�nd o greutate peste muselin� pentru ca tofu s� prind� consisten�a dorit� . 8. Dup� ce a fost presat, blocul de tofu trebuie s� petreac� 20 de minute �n ap� rece pentru a se �nt�ri. Pentru aceast� opera�iune vom schimba apa rece de mai multe ori. 9. Acoperit cu ap� �i �nchis ermetic, tofu se p�streaz� o s�pt�m�n� �n frigider , �ntr-un recipient cu ap� rece, dac� apa este schimbat� �n fiecare zi ( sau la minim 48 de ore ! ). Dar, ideal este s�-l consuma�i c�t mai rapid. Tofu suport� congelarea timp de mai multe luni , dar �i schimb� aspectul. 10. Coagulantul, de asemenea, influen�eaz� u�or savoarea tofu-lui ob�inut . 11. Prelungirea timpului de scurgere cre�te fermentarea din tofu. * nigari : este un produs ob�inut prin trecerea unei cantit��i mici de ap� printr-o mas� mare de sare marin� complet� . Este compus �n principal din clorur� de magneziu. |
||
maxim62ro Postat pe 22 August 2009 18:36 |
||
multumesc mult pentru reteta. o sa incerc | ||
|
||
aime Postat pe 23 August 2009 15:50 |
||
Buna dimineata! Pot sa va rog sa-mi dati si mie reteta pentru prepararea laptelui de soia ? Va multumesc mult! |
||
SHIVA Postat pe 9 Noiembrie 2009 08:09 |
||
Laptele de soia Laptele de soia se poate face �n cas� fie cu o ma�in� electric� sau cu metoda tradi�ional� manual� . Ingrediente : 300 g de semin�e de soia galbene (pe c�t posibil semin�e galbene depeliculate , v�ndute �n magazinele naturiste , gata de folosire ) �i ap� (de preferin�� ap� de izvor sau mineral� ) pentru �nmuiere �i apoi �nc� 2 litri pentru b�utur�. C�nd cump�ra�i verifica�i ca pe pachet s� scrie c� este garantat "f�r� ogm" �i nu sunt semin�e tratate chimic . Preparare : 1. Pentru a prepara 2 litri de b�utur� , pune�i la �nmuiat 300 g de semin�e �n ap� rece timp de 2 zile ( sau 2 ore �n ap� la 50�C). 2. Dup� aceast� etap� de �nmuiere ( coaja trebuie s� se deta�eze cu u�urin�� sub degete dac� semin�ele nu sunt depeliculate ) , cl�ti�i bine soia. Nu este indispensabil s� �nl�tura�i pelicula care �nconjoar� bobul. Dar prezen�a peliculei va da un gust mai pronun�at laptelui. 3. Semin�ele de soia galbene rehidratate , se umfl� pe timpul �nmuierii , dubl�ndu-�i greutatea original� �n circa 24 de ore , �i schimb� forma , la �nceput ele fiind rotunde �i dup� �nmuiere devenind ovale ca un bob de fasole alb�. 4. M�cina�i semin�ele de soia �ntr-un bol, cu pu�in� ap� luat� din cei 2 litri. 5. V�rsa�i terciul ob�inut �mpreun� cu restul de ap� din cei 2 litri �ntr-o crati�� mare . 6. Aduce�i la fierbere pe foc foarte mic , amestec�nd tot timpul , p�n� c�nd nu mai face deloc spum� (+/- 15 minute) minimum. ( �n acest timp, l�sa�i s� fiarb� cel pu�in 35 de minute , pentru a elimina toxicitatea soii galbene. ) . 7. Supraveghea�i cu aten�ie fierberea, pentru c� acest amestec se umfl� �n vas ca �i laptele de origine animal�. 8. Pune�i zah�r (op�ional) �n timpul fierberii. 9. L�sa�i s� se r�ceasc�. 10. Pune�i preparatul la scurgere �ntr-o sit� metalic� deas� sau �ntr-o strecur�toare �n care a�i pus ni�te tifon sau etamin�, pentru recoltarea " laptelui ". Laptele de soia se va scurge �n vas. Presa�i pentru a ob�ine maximum de suc. Reziduurile de semin�e denumite okara le pune�i deoparte. Cu ele se pot face pr�jituri . |
||
maxim62ro Postat pe 9 Noiembrie 2009 16:35 |
||
![]() |
||
francisca Postat pe 19 Februarie 2010 15:07 |
||
din okara de soia se pot face si ciftele,drob,... |
||
miryam_delly Postat pe 19 Aprilie 2010 09:27 |
||
Reteta ta de tofu este diferita de ce am stiut eu pana acum si vreau sa te intreb, daca am inteles bine, ca tu ai folosit si ocara la prepararea branzei de tofu... Iti multumesc:) | ||
banci_gabriela Postat pe 11 Ianuarie 2011 18:53 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
crema de zahar ars | 10 | De la: D2 17 Mai 2010 13:23 |
Caperele!? Ce sunt si cum se folosesc pentru o mancare delicioasa! | 17 | De la: garbo_414110 1 Octombrie 2019 01:12 |
Reteta de SALAM | 1 | De la: bujjoritza 8 Noiembrie 2009 18:15 |
|
||
SARAMURA ESTE BUNA, DAR CA CEA DE CRAP DE DUNARE, RODELE DE PE ZONA DE MIJLOC, NIMIC NU E | 0 | De la: 26 Noiembrie 2009 13:55 |
ciorba de burta | 20 | De la: cheef_tony 25 Martie 2010 13:56 |
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?
Școala fără Pauză, campania ce luptă împotriva abandonului școlar, încheie cu succes cel de-al patrulea an