crema de zahar ars | ||
delly000472 Postat pe 14 Aprilie 2010 09:19 |
||
---|---|---|
vrea cineva reteta de crema de zahar ars? va pot spune cum o fac eu...Crema: 2 litrii lapte, 12 oua, 10-12 linguri zahar... se pune la caramelizat zaharul (cat vreti... cu cat e mai mult, cu atat va fi mai multa zeama...). Dupa ce s-a topit, luati cratita de pe foc si rotiti-o in asa fel incat zaharul topit sa tapeteze toti peretii. Lasati-o la rece pana se intareste zaharul. Intre timp, amestecati cei 2 litrii de lapte cu ouale si zaharul, pana se omogenizeaza complet. Turnati compozitia in cratita cu zaharul caramelizat si bagati-o la cuptor.(cuptorul trebuie incalzit inainte) Se lasa la cuptor pana se incheaga crema si se desprinde putin de peretii vasului. Daca vreti sa iasa crema mai tare, mariti cantitatea de oua. |
||
Cady Postat pe 23 Aprilie 2010 08:52 |
||
Scuze, sugestie! Incorporati in compozitie stfide de buna calitate "rehidratate" in cognac fin , nu ieftineala, sau rom "adevarat".(Franta0 Sau nuca de cocos rasa si putin prajita, aromata cu vanilie. Puteti pune pastaia de vanilie in laptele de incorporat si dat un clocot. Pastaia sa fie taiata pe lung si semintele curatate de pe pastaie si bagate in lapte.(Franta) In zaharul ars se poate adauga, inainte de a se da la racit-intarit, migdala prajita si macinata mai mare.(Cipru-Grecia). Succes! |
||
|
||
Misa73 Postat pe 23 Aprilie 2010 10:41 |
||
Ridhima Postat pe 23 Aprilie 2010 22:34 |
||
Eu mai adaug coja rasa de la o lamaie/portocala+stafide lasate in prealabil la "unflat" in apa rece sau coniac (depinde daca-l am)+rom adevarat (sau, daca nu aveti, esenta de rom). Va garantez ca e delicioasa. | ||
Irulan Postat pe 24 Aprilie 2010 18:06 |
||
Nu cantitatea de zaharu ars da cantitatea de sirop , si calitatea laptelui si cantitatea de oua. Zaharu ars da gustu am facut ezperienta si cu cantitate mai multa si cu mai putina de zahar ars. Asemenea specific ca am facut si lapte de pasare diferit de ce am vazut prezentat de in retelele de le sait: eu prepea albusurile batute spuma 10 oua cu zaharu farin si le fierb in lapte galustile de albusurile cate un min pe fiecare parte ca in reteta si la urma amestec galbenusurile cu zahar si le amestec in laptele in care am pregatit galustile care se lun intr-o cratita la cuptor inpreuna cu galustele se lasa la cuptor la fel ca crema de zahar ars pofta buna . www.stoicacc.1r.ro |
||
delly000472 Postat pe 25 Aprilie 2010 15:03 |
||
Iata reteta de zahar ars pe care o am de la o fosta colega de serviciu, Doamna Flory Cazacu, careia ii multumesc si pe aceasta cale pentru amabilitatea sa. Este o reteta incercata si ras-incercata foarte apreciata de membrii familiei, dar si de musafiri. Cantitatile sunt date pt maximum 10 portii: - intr-o cratita de 3 kg se ard 4 linguri de zahar; se tapeteaza cratita cu siropul rezultat si se lasa la racit; - se fierb intr-o oala 1 l de lapte cu 4 linguri de zahar, 1 baton de vanile tocat marunt, coaja rasa de lamiie si portocala si se lasa la racit (coaja de lamiie/portocala se rade cel mai usor cu ajutorul unui cutit cu lama zimtata; atat lamaiia cat si portocala se spala f. bine inainte de a se rade coaja cu apa calda si apoi cu apa rece); - intr-o oala (castron inalt) se bat timp de 10 minute, 6 (eventual 8) oua intregi cu 1 varf de sare extrafina si 1 lingurita de faina turnata in ploaie; - se toarna incet laptele (se scoate batonul de vanilie tocat marunt) peste oua; - se toarna compozitia din oala (oua + lapte)in cratita in care am ars zahar; - cratita se cufunda intr-o cratia mai mare cu apa (atentie, sa nu fie apa prea multa) si se pune la cuptor (deci Bain Marie la cuptor!); se tine cca 1 ora; aceasta este procedura de coacere clasica; este mai simplu insa sa se puna cratita cu compozitia direct in cuptor evitand astfel cufundarea intr-o alta cratita; trebuie doar atentie la coacere, sa nu se arda; eu am folosit intotdeauna varianta 2, la foc mic; - se scoate cratita din cuptor; se lasa putin; se agita tinandu-se de toarte (cu manusi); se lasa la racit, apoi la rece; - se rastoarna pe platou cu atentie, sa nu curga zeama (se prefera un platou putin adancit la margini. Cum se rastoana cratita pe platou? Se pune platoul deasupra cratitei ca un capac si se rastoarna cratita cu fundul in sus. NB. Cine doreste poate servi crema si cu frisca de la cofetarie. In orice situatie, crema trebuie servita foarte rece. Desi este CREMA de zahar ars, ea este suficient de inchegata pt a se taia cu cutitul si servi ca un tort, in farfurioare de tort. Pofta Buna! |
||
Ruxandrav8 Postat pe 28 Aprilie 2010 14:14 |
||
De ce sa-i mai pui faina? Se intareste si fara ea. Numai sa fie cantitatea de lapte proportionala cu nr. de oua. Cineva spunea de 2 litri de lapte la 8 oua. Cred ca e nevoie de mai multe oua. 8 la 1 litru de lapte, asa folosesc eu. E un dulce ce se poate face repede, daca ti se anunta musafiri neasteptati. Si poti sa te ocupi de altceva cat sta la cuptor, in tava cu apa. Si ca orice reteta poate fi imbunatatita, dupa gusturile " bucatarului " si dupa " rezervele " din camara. Incercati sa fierbeti in lapte si scortisoara bucati pe care apoi o scoateti. Mie imi place gustul. Pofta buna. | ||
akrep Postat pe 5 Mai 2010 10:46 |
||
Pentru o crema de zahar ars perfecta (tare si compacta) sunt doua secrete: 1. cantitatea de oua sa fie mai mare sau cel putin egala cu fiecare 100 ml lapte; de ex.: 10 oua ( chiar 8) la un litru de lapte. 2. se fierbe in bain-marin in cuptor; eu pun apa in tava emailata a aragazului si o completez daca scade in timpul coptului. Parerea mea este ca nu se foloseste faina, coaja de lamaie sau de portocala pentru ca ii scade finetea. Eu prefer varianta tort de crema de zahar ars, situatie in care crema o fac intrun vas cu fundul rotunjit. O rastor rece ( tinuta la frigider) pe platou si o imbrac in frisca (aprox. 800 g). |
||
mateilucia Postat pe 9 Mai 2010 17:49 |
||
exact asa stiu si eu .. 8 oua la 1 litru de lapte ... si stiu asta de la mama. nu-s priceputa de loc la gatit ... dar asa mi-a iesit si mie crema de zahar ars cu 8 oua la litru de lapte | ||
D2_delly Postat pe 17 Mai 2010 13:23 |
Subiect | Mesaje | Ultimul Mesaj |
---|---|---|
Pizza a la Grasu64 | 6 | De la: Dor_marunt 3 August 2010 19:42 |
DULCEATA DE CAPSUNI | 9 | De la: garbo001688 12 Aprilie 2010 21:30 |
Ficatul de curcan | 18 | De la: marinushmichael 12 Martie 2010 13:00 |
|
||
Maioneza de post si nu numai | 1 | De la: bujjoritza 8 Noiembrie 2009 15:43 |
Retete pentru masina de facut paine | 1 | De la: yyoana_62 4 Decembrie 2009 23:35 |
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară