Update: Publicatia de lifestyle feminin Garbo.ro faciliteaza o sansa unica de a-l intalni si de a accesa cunoasterea si invataturile cunoscutului psihoterapeut american, Dr. Kent Hoffman, prin intermediul unui seminar mindfulness Tenderness@Core, de o zi, care va avea loc in data de 12 mai 2018, la Bucuresti. Mai multe detalii >>> https://garbo.ro/tenderness-at-the-core/
Acest program a fost creat de trei terapeuti de prestigiu: Glen Cooper, Kent Hoffman si Bert Powell. Ei au adunat rezultatele a 50 de ani de cercetare in domeniul relatiei de atasament dintre parinti si copii si au creat Circle of Security, un program de educatie si consiliere special conceput pentru a veni in ajutorul parintilor si al copiilor lor.
In perioada 9-12 mai, unul dintre intiatorii acestui program, prof. Kent Hoffman, se va afla pentru pentru a doua oara in Romania si pentru prima data in Bucuresti, pentru a sustine un training adresat specialistilor, care vor invata ce inseamna Cercul Sigurantei si cum pot veni in intampinarea nevoii parintilor de a dezvolta relatii sanatoase si securizante cu copiii lor.
Iti recomandam si Kent Hoffman: Cuvintele care iti schimba viata
Ce este atasamentul?
Clipul de mai sus explica foarte clar principiile Cercului sigurantei. Ce ar trebui sa retinem?
- „Copiii au nevoie de conectare emotionala. Ei au nevoie sa simta ca parintii sunt baza solida care ii sustine atunci cand pleaca sa exploreze lumea si refugiul la care se pot intoarce cand le este greu.”
- Educatia prin pedepse sau prin recompense nu da roadele pe care ni le dorim, caci „ceea ce ii schimba cu adevarat pe copii sunt prezenta si dragostea neconditionata a parintilor”.
- „Cei mici au mai multe sanse sa se simta bine atunci cand se simt conectati afectiv, primind siguranta si iubire.”
- „Copiii au nevoie ca parintii sa fie mai mari, mai puternici, mai intelepti si blanzi. Pentru a putea fi atat sensibili la nevoile lor si sa le raspunda, cat si pentru a impune limite atunci cand este necesar. Au nevoie ca parintii sa ii ajute pe copii sa isi organizeze haosul emotional si confuzia prin care trec.”
- Citandu-l pe psihologul Donald Winnicott, Kent Hoffman spune ca "nevoia de baza a fiecarui copil este accesul la una (sau mai multe) relatii primare care sa recunoasca dependenta absoluta a copilului si care sa ofere o grija dedicata si blanda. Winnicot era ferm in aceasta credinta - ca la baza acestei prime relatii, fiecare copil are nevoie de o prezenta consistenta, predictibila si care sa il aline, mai ales in momentele de suparare".
Iata mai departe, pe scurt, care sunt cele patru tipuri de atasament si cum explica acestea, relatiile pe care parintii le formeaza cu copiii lor (Informatii via https://www.despreatasament.ro.)
Parintii care sunt disponibili emotional, receptivi si responsivi la nevoile copiilor si la starea lor, care sunt sensibili la semnalele copiilor, au copii care sunt atasati securizat. Acesti copii cauta proximitatea dupa care revin cu usurinta la joc in care se implica cu placere. Este evidenta preferinta acestor copii pentru parinte in defavoarea unui strain. Cand se activeaza sistemul de atasament, copilul cauta apropierea si acest comportament ia sfarsit dupa aceasta reasigurare confortabila pentru el din partea figurii de atasament, explica site-ul Despreatasament.ro.
Acest tip de atasament formeaza adulti increzatori, care stiu sa isi recunoasca si sa isi depaseasca emotiile si care de asemenea, formeaza relatii mai sanatoase si fructuoase cu cei din jur.
Parintii care sunt emotional indisponibili, rejectivi, distanti sunt asociati cu un atasament “evitant” din partea copiilor. Acesti copii par sa ignore reintoarcerea parintilor in spatiul comun, nu plang in urma separarii si manifesta un palier de emotii reduse.
Parintii care au o disponibilitate inconstanta, care tind sa fie intruzivi, au copii cu atasament “ambivalent” sau “rezistent”. Uneori sunt agresivi sau pasivi. Acesti copii par anxiosi, nu sunt usor de calmat si revin greu la joc dupa regasirea proximitatii cu parintele. Asta deoarece apare o supraactivare a sistemului de atasament care face ca desi copilul sa fie in contact cu parintele, el sa nu obtina starea de confort necesara pentru relaxare. Adica relatia cu parintele nu este capabila sa stinga prin intrarea in contact cu copilul, activarea sistemului de atasament, iar copilul continua sa manifeste strategii de atasare incarcate de anxietate, ei continuand sa se agate de parinti si sa planga intarziind reintoarcerea la joc.
Parintii care sperie, sunt deprimati, dezorganizati psihic in primul an de viata tind sa aiba copii care au atasament “dezorganizat-dezorientat”. Acesti copii prezinta semne de dezorganizare si dezorientarea la reunirea cu parintele, se invârtesc in cerc, se apropie si se distanteaza, ramân nemiscati. Acest atasament este frecvent printre copiii abuzati.
Pentru fiecare dintre aceste clasificari, modelul de comunicare dintre parinte si copil modeleaza modul in care sistemul de atasament al copilului s-a adaptat la experientele cu figura de atasament. Astfel, sistemul de atasament innascut, programat genetic, este influentat de experienta. Adaptarea produce schimbari caracteristice in organizarea si dezvoltarea sistemului psihic al copilului si al legaturilor din creier. Un copil are strategii de atasament distincte pentru fiecare figura de atasament, cu scopul de a reduce stresul, regla comportamentul si organiza emotiile.
- Programul educational parental Cercul Sigurantei este special conceput pentru a-i ajuta pe parinti si pe cei care au grija de copil sa isi creasca nivelul de constientizare al nevoilor copiilor lor si sa isi ajusteze raspunsurile emotionale si comportamentale astfel incat sa vina in intampinarea acestora.
In momentul in care parintii pot sa inteleaga si sa cunoasca mai bine care sunt nevoile copilului, atunci acestia au la dispozitie o paleta mai vasta de solutii pentru gestionarea provocarilor inerente "meseriei" de parinte. In felul acesta reusim sa cream premizele unor relatii de atasament sanatos cu copiii, relatii de atasament care permit copiilor sa se simta valorosi si importanti, sa aiba o stima de sine buna, sa fie empatici si cooperanti, sa fie si sa se simta competenti in activitatile lor, toate acestea contribuind la o inteligenta emotionala ridicata, explica Despreatasament.ro.
Ce trebuie sa faci ca sa fii printre primii educatori parentali in metoda Circle of Security:
Kent Hoffman este pentru a doua oara in Romania si pentru prima data in Bucuresti. De aceea, iti recomandam sa participi la trainingul pe care specialistul il va sustine: https://www.facebook.com/COS.Bucuresti2016/?fref=ts
Mail de contact: [email protected]
In prezent este o nevoie in crestere de informare si educare a parintilor despre ceea ce este util in relatia lor cu copiii.
de Iulia Sima
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară